Home
Aktuálne číslo
Archív
Bonusy
Príbehy
Témy
Kontakty
 
Záujem


O čo máš záujem? Čo by si rád mal? Čo by si chcel dosiahnuť?


Jednoduché otázky majú jednoduché odpovede? Chcem mať dom! Chcem auto, notebook a telefón s GPS! Chcem dobrú prácu s platom aspoň 3.000 €! To by mi na úvod stačilo. Chcem mať rodinu a dieťa! Niekomu by stačilo možno iba uzdravenie. Inému by stačilo stretnúť a získať partnera do života. Alebo aspoň iba prejsť do vyššieho ročníka v škole. Je dobré a prospešné túžiť a mať veci potrebné k životu a svojej práci. Sú to úplne normálne želania, ktoré ťa urobia na istý čas šťastným, keď sa splnia. Máme záujem naozaj o veľa vecí.

Aké záujmy má Boh? Jeden známy kazateľ v Čechách raz povedal, že Boh je „sebastredný egoista". A vysvetlil to tak, že Boh všetko robí na svoju slávu a chce, aby stvorenie oslavovalo jeho. On jediný si môže dovoliť byť „egoistom".

Ale Boh má tiež záujem o našu záchranu, lebo naša záchrana je na jeho slávu. Zaujímavé na tom ale je, že vždy, keď Boh robí vo svoj prospech, robí zároveň aj v náš prospech. A vždy keď nerobí zdanlivo vo svoj prospech (napr. pri smrti svojho Syna), tiež robí pre náš prospech. A vždy keď sa nám zdá, že Boh nerobí v náš prospech, tak pracuje na našej spáse. On má záujem o našu konečnú záchranu. Jeho záujem je, aby sme získali večný život plný šťastia, radosti, bohatstva, pokoja, bezpečnosti, vnútornej naplnenosti. Šťastní budú tichí, ktorí nejdú za majetkom hlava-nehlava, oni budú dedičmi zeme. Šťastní budú tí, čo túžia po spravodlivosti a nedostávajú ju, lebo po smrti sa im jej dostane. Šťastní budú tí, ktorí dnes odpúšťajú, lebo im budú odpustené zlé veci, ktoré porobili. Iní dostanú do daru nebeské kráľovstvo, iných budú volať Božími synmi a iní uvidia Boha. (Nájdeš to v Biblii v knihe Matúš, kapitola 5.)

Problémom je, že niekedy sa tvoje a Božie záujmy nezhodujú. Ja ani ty sa nedajme zmýliť. Nie sme Boh, že keď niečo robíme, robíme vždy vo svoj naozajstný prospech. Niekoho môže bohatstvo, zdravie, rodina alebo úspech odviesť od Boha.

Ako nastúpiť na tú správnu cestu? Zo strany svojich kolegov a blízkych môžeš cítiť často nezáujem o teba. Aj zo strany blízkeho partnera. Naproti tomu často práve títo naši blízki ľudia necítia, že my máme záujem o nich. Občas máme o nich záujem, občas nemáme. Občas sú pre nás dôležitejšie naše veci a my sami,  občas veci tých druhých alebo oni sami. Zamerajme sa radšej ako na naše záujmy, na záujmy druhých. Možno tvoja manželka po niečom túži, možno tvoji rodičia, alebo blízki. Som si istý, že keď budeme hľadieť nielen na seba, ale aj na druhých, budú sa naše záujmy zhodovať s Božími a dosiahneme naozajstný cieľ nášho života. „Vy ho milujete, hoci ste ho nevideli. Ani teraz ho nevidíte, ale veríte a jasáte nevýslovnou radosťou, plnou slávy, že dosahujete cieľ svojej viery - spásu duší." (Biblia, 1. Petrov list, kapitola 8, verš 9)


Rišo Štefák

autor
Ja osobne začínam vynechávať slovo modlitba zo svojho slovníka. Zdá sa mi, že pod týmto slovom si väčšina kresťanov ..
 
autor
Posledné mesiace boli či už pre vládu alebo parlament veľmi hektické. Zavraždením novinára Janka Kuciaka a jeho ..
 
autor
Pán miluje, keď s ním kráčaš po ceste, ktorú ti vybral.
 
Richard
Eduard Heger
Maria Spesova
Adam Mackovjak
Mata
Marek
Mario
Michal Svetko
Roman Seko
Facebook
Redakcia
Kontakt
Prihlásenie